5.2. Eixample

CARRER DE SARDENYA

Sardenya, Sardinia en llatí, és la segona illa més gran de la Mediterrània, situada al sud de Còrsega i pertanyent a l’estat italià. Té una superfície de 24090 km2. L’any  259 aC va ser atacada pels romans durant la Primera Guerra Púnica, sense conseqüències. L’any 229 aC Cartago  va cedir Sardenya i Còrsega a Roma, però va ser necessari un segle de combats per a pacificar l’interior ambdues illes. El 29 aC es va convertir en província senatorial i en el 66 província de l’imperi. La dominació romana de Sardenya va durar 694 anys.

 

CARRER DE SICÍLIA

Sicília és l’illa més gran de la Mediterrània, al sud de Nàpols, i pertany a l’estat italià. En llatí, l’illa de forma triangular situada al sud d’Itàlia es deia Trinacria, que significa triangular. Anteriorment els grecs l’anomenaven Σικέλο (Sikèlia), a causa de la tribu autòctona, que eren els sículs.

L’any 229 aC Cartago va cedir Còrsega i Sardenya a Roma, però va ser necessari un segle de combats per a pacificar l’interior d’ambdues illes. En el 29 aC es va convertir en província senatorial i en el 66 província de l’imperi. En la mitologia grega es creu que la farga de Vulcà està situada al mont Etna, on el déu treballava amb els Cíclops i els Gegants.

Sicília formava part de la Magna Grèciai va ser la primera província que Roma va annexionar fora de la península itàlica.

 

PASSATGE DELS CAMPS ELISIS

Els camps elisis en la mitologia grega, Ἠλύσιον πεδίον, són el lloc de l’inframón on els herois i la gent virtuosa gaudeix el descans després de la seva mort.

Segons la religió clàssica grecoromana, l’ànima és transportadapel déu Hermes fins a les ribes del riu Aqueront, on el barquer,de nom Caront, s’encarrega de dur les ànimes a l’altre costat a través de la llacuna Estígia després d’haver cobrat una moneda d’ús corrent, l’òbol, pel trajecte. Per aquest motiu grecs i romans, abans d’enterrar els seus morts, els posaven monedes sobre els ulls, dins la boca o a l’interior del puny tancat. A continuació  el CaCèrber, un gegant gos de tres caps i cua de serp, que vigila l’entrada i la sortida de l’Hades, obre l’accés definitiu al món dels inferns.

Tres jutges fills de Zeus i Europa,Minos, Radamant i Èac, determinen a quin espai serà destinada l’ànima de cada difunt. Aquells qui han comès un acte de hybris durant la seva vida son destinats al Tàrtar, com Sísif, Tàntal o les germanes Danaides. Alguns herois aconsegueixen accedir als Camps Elisis i passen allà l’eternitat. La majoria dels mortals són destinats als camps d’asfòdels. A l’Hades també trobem el Palau d’or, on viu el déu sobirà de l’inframón (Hades) i la seva esposa (Persèfone)

 

AVINGUDA DE ROMA

Roma és la capital d’Itàlia i de la regió del Laci. Té una superfície de 1285 km² i una població de 2770000 habitants. La ciutat del Vaticà és un enclavament extraterritorial que inclou la basílica de Sant Pere i altres edificis romans. Constitueix l’Estat de la Ciutat del Vaticà.

Segons la mitologia romana, aquesta ciutat rep el seu nom del seu fundador, Ròmul. Segons la tradició romana, es va fundar el 753 aC, punt de partida del calendari romà, com comptaAburbecondita, «des de la fundació de Roma»l’historiador Tit Livi. Des d’aquesta ciutat els romans van estendre el seu poder i van formar el seu imperi. El centre històric de Roma forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat per decisió de la UNESCO.

 

JARDINS DE SAFO

En grec Σαπφώ, aquesta  va ser una poetessa grega nascuda a l’illa de Lesbos del segle VI aC. Va crear una escola (θίασος) on formava noies dedicades al culte d’Afrodita. Allà s’hi ensenyaven, sobretot, poesia i música. Va tenir molta fama ja en el seu temps, i Plató la va considerar la desena musa. De l’illa on va néixer en deriva la paraula lesbianisme o safisme, tot i ser del tot incertes les notícies que parlen de la relació homo eròtica entre Safo i les seves deixebles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s