5.6. Gràcia

 

CARRER DE BETÀNIA

El nom del topònim Betània ve de l’hebreu B’thanía,que etimològicament significa “casa del pobre”. És una vila ubicada a la falda oriental del Mont de les Oliveres, a uns 2,5 km a l’est de Jerusalem, al camí cap a Jericó. Allà hi vivien Llàtzer, Marta i Maria, a qui Jesús visita en diverses ocasions (Mateu. 21: 17; Marc. 11:1, 11, 12; Lluc. 10:38; Joan. 11:1), i Simó leprós, a la casa on Maria va consagrar Jesús (Mateu. 26: 6-13; Marc. 14:3).

Cronològicament és una població important perquè la seva transcendència es contextualitza sota la dominació romana a Judea, durant el govern de l’emperador August.

CARRER DE CARTAGO

Cartago va ser una colònia fenícia fins al 146 aC, any en què fou destruïda per Roma, i després va ser una ciutat romana important sota la seva dominació i influència. És una petita península compresa entre el golf i el llac de Tunísia.

Cartago es va enfrontar a la República romana per l’hegemonia de la Mediterrània Occidental, sent derrotada el 149 a.C en la Tercera Guerra Púnica, fet que va comportar la desaparició de l’estat cartaginès, la destrucció de l’estat de Cartago i l’esclavatge dels seus supervivents. Els romans, a causa de les seves bones condicions naturals, van establir Cartago com a ciutat marítima. Juli Cèsar la va reedificar com a colònia romana l’any 46 a.C amb el nom de Colonia Iulia Concordia Carthago.  En la seva esplendor durant el domini de Roma, la ciutat va arribar a tenir una població de més de 400.000 habitants, convertint-se en la segona ciutat més important de l’Imperi. Entre els seus grans edificis destacaven el circ, el teatre, l’amfiteatre, l’aqüeducte i les termes d’Antoní (imatge de la dreta), que eren les més importants després de les de Roma. Les ruïnes de Cartago van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1979.

CARRER D’ESCIPIÓ

Publi Corneli Escipió, Publius Cornelius Scipio, conegut com l’Africà Major, va ser un militar i magistrat romà durant la Segona Guerra Púnica i un home d’estat de la República romana. Als 24 anys va ser escollit per ser el cap general de l’exèrcit. Quan va arribar a Hispània, va trobar que tota la península al sud de l’Ebre estava controlada pels cartaginesos, tot i que hi havia una certa descoordinació entre els tres generals d’aquests. El 209 a.C Mandoni i Indíbil, dos caps fidels als cartaginesos, es van passar als romans i el 207 a.C Escipió es va apoderar de quasi tota Hispània i va decidir passar a Àfrica. Pel que més se’l coneix és per haver derrotat el general cartaginès Anníbal a l’Àfrica (Zama, 202 a.C), fet pel qual va guanyar el cognom d’Africà. Probablement va ser l’home d’estat romà més destacat abans de Juli Cèsar.

CARRER D’HOMER

Homer, en grec Ὅμηρος, és l’autor de les obres literàries més antigues conegudes a Europa: els poemes èpics de tradició oral Ilíada i Odissea. També se li atribueixen obres menors que són conegudes com els Himnes menors. Les dades que coneixem de l’autor són les que es poden extreure dels seus propis poemes, per exemple, que procedeix de la Jònia, probablement de l’illa de Quíos.

Homer era considerat pels mateixos grecs com l’educador de Grècia, i la seva influència no solament es va deixar sentir al llarg de tota l’antiguitat clàssica, sinó que també s’ha perllongat a l’edat moderna. La Ilíada és l’obra més antiga que es conserva de la literatura grega, però ja s’hi troba, junt amb l’Odissea, part del pensament grec posterior, un primerenc humanisme. Ja presenten la idea de comprendre el món en termes humans i la idea que el sofriment és el destí de l’home i que aquest l’ha d’acceptar. Està centrada en els herois més que en els déus, ja que són dos poemes èpics.

 

PLAÇA DE GAL·LA PLACÍDIA

Aelia Gal·la Placídia, va ser una princesa romana, filla de l’emperador Teodosi I i de la seva segona esposa Gal·la. Va néixer vers l’any 389. El 408 va ser acusada a Roma de participar en la mort de Serena. El 410, va ser presa com a hostatge dels visigots, tot i que va ser tractada respectuosament. L’emperador Constanci III va demanar el seu alliberament, però el gener del 414 Gal·la Placídia es va casar amb Ataülf i plegats van arribar a Barcelona. Aquests van tenir un fill, Teodosi, que va morir al cap

d’uns mesos. Quan Ataülf va morir, la van fer casar contra la seva voluntat amb Constanci, amb qui va tenir una filla, Justa Grata Honòria, i un fill, el futur Valentinià III.

Quan van declarar Constanci III August, Placídia va rebre el títol d’Augusta i el jove Valentinià va rebre el títol de Nobilissimus. Quan Constanci III va morir, el poder va quedar en mans de Placídia, ja que Valentià era massa jove. Va morir el 450 a Roma, de mort natural. Durant la seva vida va fer construir dues basíliques a Ravenna: la de Sant Joan Baptista i la de la Santa Creu.

 

CARRER DE MINERVA

En la mitologia romana, Minerva era la deessa de la saviesa i de les arts. Va formar juntament amb Júpiter i Juno l’anomenada tríada capitolina, que tenia el seu temple al cim del Capitoli. Va ser identificada en la mitologia grega amb Atena. Com a deessa de l’activitat intel·lectual el seu culte es va relacionar amb el món de l’ensenyament. La seva festa era la Quinquàtria, la qual se celebrava el cinquè dia després de l’idus de març. Aquell dia les escoles romanien tancades i els mestres rebien el sou de tot l’any.

Era considerada una deessa verge. Ovidi li deia «la deessa dels mil treballs», perquè se la venerava per moltes funcions; era la deessa de la música, la poesia, la medicina, la tècnica del teixit i l’art. Sovint apareix representada amb una òliba, símbol de connexió amb la saviesa i la nocturnitat. A partir de la seva identificació amb Atena, se la representa amb casc i llança.

 

CARRER DE NEPTÚ

En el barri de Sants-Montjuïc hi ha una plaça anomenada (vid. Sants-Montjuïc).

 

CARRER DE ROMANS

Els romans va ser una civilització que va sorgir de la ciutat-estat de Roma, a partir del segle VIII aC. Inicialment van passar per una monarquia, que va esdevenir república i finalment un gran imperi que va acabar controlant la major part del Mediterrani i de l’Europa Occidental. La caiguda de l’Imperi Romà succeeix el 476.

La civilització romana, juntament amb la grega, formen l’Antiguitat clàssica europea, la qual ha tingut una influència cabdal en la civilització occidental: en art, literatura, lleis, lingüística… Els romans van adaptar la mitologia grega, però als déus i a les deesses els nombraven d’un altre manera. Els déus més antics formaven la Tríada Capitolina: Júpiter, Juno i Minerva.

La societat romana es basava en la desigualtat, trobem els lliures i els esclaus. Hi havia cinc classes socials, entre les que hi havia molta tensió: els patricis, els plebeus, els esclaus, els clients i els lliberts.

El seu nom (tria nomina) estava format pel praenomen, un nom que utilitzaven molt poc, el nomen, que seria l’equivalent al nostre nom i el cognomen, un sobrenom que se li posava a una família per un tret físic.

 

CARRER DE SÈNECA

Luci Anneu Sèneca, conegut com Sèneca el jove, va ser un filòsof romà, polític, dramaturg i humorista. Va néixer a Corduba (l’actual Còrdova) i era el segon fill d’un ric retòric conegut com Sèneca el vell. Va ser l’oncle del poeta Lucà. Era un nen malaltís que va estudiar a Roma, on va aprendre retòrica i filosofia estoica. Degut a la seva malaltia va haver de romandre a Egipte del 25 al 31 per ser curat.

Quan va tornar a Roma, va exercir d’advocat amb èxit. Cap al 37 per poc mor, degut als problemes amb l’emperador Calígula. L’any 41 és desterrat a Còrsega, acusat d’adulteri. L’any 49 la nova dona de Claudi, Agripina, el va cridar per educar el seu fill Luci Domici Aenobarb a Roma, el qual esdevindrà emperador amb el nom de Neró. Quan Claudi va morir el 54, el va succeir Neró. Quinquennium Neronis, va governar sàviament sota la influència de Sèneca, tot i que aviat perd la influència i el seu regnat es torna tirànic. L’any 62 Sèneca es va retirar per poder dedicar-se a estudiar i escriure. El 65 va ser acusat d’implicar-se en un complot per matar l’emperador, la Conspiració de Pisó, i l’emperador li va ordenar suïcidar-se.

La major part de les seves obres són filosòfiques, però també va escriure tragèdies i una sàtira, Apocolocintosi.

 CARRER DE SIRACUSA

Siracusa (Συρακοῦσαι) és una ciutat situada a l’est de l’illa de Sicília. Va ser la ciutat grega més important de Sicília i la segona colònia que aquests van establir a l’illa després de Naxos.

Era el primer aliat de Cartago, però després de les derrotes el 263 aC va fer aliança amb Roma. A la batalla de les Àgates, el 241 aC, els cartaginesos van ser derrotats i els romans van establir la superioritat naval al Mediterrani Occidental. Cartago va buscar la pau i Roma va reconèixer Hieró II com a rei de la ciutat, amb les dependències de diferents zones mentre que la resta de l’illa es convertia en Província romana de Sicília. Es va fer una legislació, Lex Hieronica, que es va estendre per tota Sicília i va ser reconeguda pels romans. El 215 aC mor Hieró II i els seus successors es van declarar favorables a Cartago.

A la segona guerra púnica, el 212 aC els romans van ocupar la ciutat i la van saquejar, excepte les riqueses que els interessava. Siracusa va ser incorporada a la Província romana de Sicília. Ciceró l’esmenta com “la més gran de les ciutats gregues i la més bella de totes les ciutats”.

CARRER DE VENUS

En la mitologia romana, Venus és la deessa associada amb l’amor, la bellesa i la fertilitat. En la mitologia grega és Afrodita. Va sorgir de l’escuma del mar en caure-hi els genitals mutilats d’Urà. Es va casar amb Vulcà, déu del foc, que no era físicament atractiu, sinó que ella estimava Mart, déu de la guerra, i de les seves relacions va néixer Cupido, un nen alat amb un arc i fletxes.

Venus implica qualitats relacionades amb la sexualitat, l’amor, la bellesa, l’encant, l’atractiu i la seducció femenines. La paraula venus en llatí significa “desig sexual”. Diferents emperadors li van construir temples, com l’emperador Adrià al fòrum romà o Pompeu que va construir el Venus Victrix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s